Καθαρά Δευτέρά - Πέταγμα Αερόστατου

 

Η κατασκευή και το πέταγμα αερόστατων έχει καθιερωθεί  τα τελευταία χρόνια στο χωριό μας, ως εκδήλωση που χαρακτηρίζει την Καθαρά Δευτέρα και το βράδυ της Ανάστασης. Την τεχνογνωσία έφερε στο χωρίο μας ο χωριανός μας Κώστας Χ. Παρηγόρης οποίος και το καθιέρωσε  ως εκδήλωση, κάνοντας την κατασκευή του ιεροτελεστία, αφού όλο το χωριό μαζεύονταν προκειμένου να βοηθήσει στην κατασκευή και να "εκτοξεύσει" το Αερόστατο, γεγονός που αποτελούσε πάντα το γεγονός της εβδομάδας.

 

   

 

Το αερόστατο φτιάχνεται  με χάρτινες κόλες αετού, δημιουργώντας ένα πολύ λεπτό και πολύχρωμο σύνολο, ενώ το άνοιγμα στο κάτω μέρος διατηρείται ανοικτό με ένα τσέρκι από νεροκάλαμο σχισμένο στα δύο. Πάνω του δένονται σταυρωτά σύρματα. Όλα τα σύρματα μαζί  ενώνονται  στο κέντρο. Στο σημείο αυτό τοποθετείται ένα πανί βουτηγμένο σε λάδι και πετρέλαιο στο οποίο μπαίνει φωτιά. Η φωτιά ζεστάνει τον αέρα του Αερόστατου και μαζί με τον καπνό βοηθάει το Αερόστατο να ανυψωθεί.

 

 

 

Τα αερόστατα του Γοργοποτάμου έχουν φτάσει πάνω από χίλια μέτρα ύψος και πολλές φορές ο άνεμος τα έκανε να διανύσουν απόσταση 40 χιλιομέτρων και να φτάσουν έως την Παύλιανη και άλλες μακρινές περιοχές, αιφνιδιάζοντας πολλές φορές τους κατοίκους τους.

 

Γράφει ο Κώστας Δ. Ζαγγογιάννης

 

 

Δείτε περισσότερο φωτογραφικό Υλικό >>