Κατασκευή Χαρταετού
Ο χαρταετός είναι μια κατασκευή με ελαφριά υλικά που σκοπό έχει να πετά ψηλά στον ουρανό με τη βοήθεια του αέρα. Η χειροποίητη κατασκευή του στην Ιαπωνία και την Κίνα, είναι μια πραγματική ιεροτελεστία. Αρχικά ο χαρταετός κατασκευαζόταν με ξύλινο σκελετό και χαρτί. Στην εποχή μας κατασκευάζονται είτε από ξύλο, είτε από πλαστικό και ντύνονται με πλαστικό. Δεν λείπουν βέβαια και οι χειροποίητοι που είναι φτιαγμένοι με καλάμια.
Σήμερα κατασκευάζονται χαρταετοί σε μια τεράστια ποικιλία σχημάτων και χρωμάτων, ακόμα και σε συσκευασία τσέπης. Στη χώρα μας το πιο παραδοσιακό σχήμα που έχουν είναι με εξάγωνο σκελετό. Ο μεγαλύτερος χαρταετός του κόσμου είναι ο Megabite που έχει διαστάσεις 55Χ22 μέτρα (δηλ. 630 τετραγωνικά μέτρα).
Τα βασικά στοιχεία ενός χαρταετού είναι:
- Ο κεντρικός άξονας ή ραχοκοκαλιά, γύρω από τον οποίο κατασκευάζεται ο χαρταετός, και οι βοηθητικοί άξονες που τοποθετούνται σταυρωτά πάνω από τον κεντρικό άξονα.
- Οι βοηθητικοί άξονες μπορεί να είναι καμπυλωτοί. Ο κεντρικός άξονας και οι βοηθητικοί άξονες λέγονται και βέργες ή ράβδοι. Το πλαίσιο ή σκελετός, ο οποίος λέγεται και σταυρός, καθώς πολλές φορές έχει το σχήμα του, που είναι ο κεντρικός άξονας με τους βοηθητικούς άξονες , ενωμένους με σπάγκο και αποτελούν το σχήμα του χαρταετού πάνω στο οποίο τοποθετείται το ιστίο ή κάλυμμα ή ντύμα.
- Τα ζύγια αποτελούνται από ένα ή περισσότερους σπάγκους στερεωμένους στον κεντρικό ή τους βοηθητικούς άξονες και μας βοηθάει να ελέγχουμε τον χαρταετό όταν πετάει.
- Τον κρίκο για τα ζύγια.
- Το σπάγκο ή σκοινί που αρχίζει από τα ζύγια και ξετυλίγεται για να πετάξουμε τον χαρταετό.
- Την καλούμπα ή κουβάρι, το όπου δένουμε το σκοινί και το τυλίγουμε.
- Τη θηλιά της καλούμπας ώστε να μη μας φύγει ο σπάγκος.
- Την ουρά, που είναι μια μακριά λουρίδα από χαρτί ή πλαστικό ή σπάγκος με δεμένα πάνω του κομμάτια χαρτιού ή πλαστικού ή είναι φιόγκοι ή σερπαντίνες καμιά φορά και μας βοηθάει στην ισορροπία του χαρταετού στον αέρα.
Για να πετάξει ο χαρταετός πρέπει ο ένας να το κρατάει ψιλά πάνω από το κεφάλι του από την αντίθετη φορά του αέρα και ο άλλος να τραβήξει τον σπάγκο ή να τρέξει, ενώ αυτός που τον κρατάει θα πρέπει να τον αφήσει.
Αφού σηκωθεί ο αετός θα πρέπει να αφήνουμε συνεχώς σκοινί, (από εδώ βγαίνει η έκφραση "αμόλα καλουμπα" ) όσο ο αετός ανεβαίνει. Θα πρέπει να προσέξουμε να αφήνουμε ποτέ πολύ σκοινί ώστε να κάνει μεγάλη κοιλιά. Αν ο αέρας είναι καλός σύντομα θα τον δείτε να χορεύει στον ουρανό. Αν είναι λίγος θα πρέπει να τραβάμε κατά μικρά διαστήματα τον σπάγκο προς το μέρος μας για να ανεβαίνει ο αετός.
Αναλυτικές οδηγίες κατασκευή χαρταετού
Σχήμα 1
-
Στην άκρη από το ένα πηχάκι στερεώνουμε γερά το σύρμα, και το περνάμε
περιμετρικά γύρω από τον σκελετό του χαρταετού, κάνοντας μια στροφή με
το σύρμα σε κάθε πηχάκι, εκεί που έχουμε κάνει την εγκοπή. Αυτό μπορεί
να το κάνουμε και με τον σπάγκο.
Σχήμα 2
- Κατόπιν ξαναβάζουμε τον σκελετό πάνω στο χαρτί ή το πλαστικό, γυρίζουμε τα περιθώρια προς τα μέσα και τα κολλούμε με κολλητική ταινία η κόλα.
Σχήμα 3
Την ουρά μπορούμε να την κατασκευάσουμε, από λωρίδες που θα έχουμε κόψει από εφημερίδες ή χρωματιστά χαρτιά μεγέθους 20 Χ 20 εκατοστά, τα οποία δένουμε στον σπάγκο σε απόσταση περίπου 15-20 εκατοστών το ένα από το άλλο.
Γράφει ο Κώστας Δ. Ζαγγογιάννης |