Κατοχικά Χαρτονομίσματα

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     Η Ελλάδα υπήρξε η μόνη εμπόλεμη χώρα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, που ενώ ενκατελήφθη από τον εχθρό , κατόρθωσε να διασώσει τα αποθέματα του θησαυροφυλακίου της.  
    Στην κατεχόμενη Ελλάδα η εξέλιξη της κυκλοφορίας του χρήματος ήταν καταστροφική.  Κατά την περίοδο της κατοχής οι εχθρικές στρατιωτικές δυνάμεις θα προβούν σε μια άνευ προηγούμενου οικονομική εκμετάλλευση της χώρας. Έτσι στην Τράπεζα της Ελλάδος εγκαταστάθηκε Ιταλός και Γερμανός επίτροπος, ενώ η Τράπεζα ήταν υποχρεωμένη να καταβάλλει σε δραχμές οποιοδήποτε ποσό χρειάζονταν τα στρατεύματα κατοχής.  

Η περίοδος 1941-42 για την κατεχόμενη Ελλάδα ήταν τραγική. Χωρίς τρόφιμα και με το σύνολο των πρώτων υλών της να το αρπάζει ο κατακτητής χωρίς να πληρώνει, το οικονομικό και νομισματικό σύστημα της χώρας θα καταρρεύσει.  
Το χρήμα άρχισε να χάνει αξία του και ο πληθωρισμός ανέβαινε συνέχεια. Για να ικανοποιηθούν  οι αυξημένες  ανάγκες σε χρήμα τόσο για τις καταβολές που ζητούσαν οι αρχές κατοχής, όσο και για τις ανάγκες του δημοσίου, η τράπεζα της Ελλάδας αναγκάσθηκε να τυπώνει συνέχεια χρήματα .Οι εκδόσεις αυτές, που ονομάζονται σήμερα κατοχικές, θα τυπωθούν για πρώτη φορά σε τυπογραφεία, τόσο όμως η ποιότητά τους όσο και η αισθητική τους είναι υποβαθμισμένη.  
   
Λόγω  του αυξημένου πληθωρισμού  συνεχώς θα τίθενται σε κυκλοφορία νέες εκδόσεις, με υψηλότερες ονομαστικές αξίες. Έτσι στις 20 Δεκεμβρίου του 1942 τέθηκε για πρώτη φορά σε κυκλοφορία χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών στις 12 Αυγούστου του 1943 χαρτονόμισμα των 25.000 δραχμών και στις 14 Ιανουαρίου του 1944 των 50.000 δραχμών. Αργότερα η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη. Εκδίδονται χαρτονομίσματα των 100.000,των 500.000 και 1.000.000 δραχμών και ο εκπληκτικός ρυθμός αυτός συνεχίστηκε .  
    Η κορύφωση ήρθε με τα δύο τελευταία κατοχικά νομίσματα  των 10 και 100 δισεκατομμυρίων δραχμών που τυπώθηκαν τον Οκτώβριο του1944, λίγες μόνο μέρες μετά την απελευθέρωση .
   Μέσα σ’ αυτό το νομισματικό χάος στη διάρκεια της κατοχής ,το χρήμα έχασε όπως είναι φυσικό την αξία του.  
Τέλος, σε περιοχές της ελεύθέρης Ελλάδας, όπου το 1944 ο έλεγχός τους είχε περιέλθει στις ένοπλες ομάδες της Εθνικής Αντίστασης, θα κυκλοφορήσουν σαν χαρτονόμισμα τα ομόλογα της ΠΕΕΑ.