Auto English Translate >>

Οι πρώτοι Εορτασμοί στον Γοργοπόταμο

 

Φωτογραφία από τον εορτασμό του 1964

 

Το 1962 έγινε η πρώτη απόπειρα να γιορτασθεί η επέτειος του Γοργοποτάμου. Την πρωτοβουλία την πήραν τα διάφορα σωματεία, πού είχαν στο μεταξύ οργανώσει κατά βάση παλαιοί αγωνιστές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΕΔΕΣ , άλλων αντιστασιακών οργανώσεων και συγγενείς των θυμάτων της Γερμανό-Ιταλικής θηριωδίας κατά την Κατοχή.

 

Στην εκδήλωση πήραν μέρος περίπου πεντακόσιοι εκδρομείς. Οι τετρακόσιοι από αυτούς προέρχονταν από την Αθήνα και τον Πειραιά. Οι υπόλοιποι, από περιοχές γύρω στην ιστορική πλέον γέφυρα. Ανάμεσα στους εκδρομείς υπήρχαν και λίγοι επιζώντες από τους παλαιούς μαχητές του Γοργοποτάμου.

 

Ό εορτασμός του 1963 δεν είχε, κι αυτός, τίποτα ξεχωριστό, από όσα χαρακτήρισαν τον εορτασμό του 1962. Συμμετείχαν  5.000 άτομα. Ογδόντα περίπου πούλμαν με εκδρομείς ξεκίνησαν μόνον από την Αθήνα. Μεγάλη και ενθουσιώδης υπήρξε επίσης ή συμμετοχή του κόσμου από τις περιοχές γύρω από το Γοργοπόταμο.

 

   Ό εορτασμός του 1964 έγινε από την ίδια την κυβέρνηση. Πρώτη φορά, από τον καιρό της απελευθερώσεως, το επίσημο Κράτος έπαιρνε μια τόσο συγκλονιστική πρωτοβουλία, αναφορικά με επέτειο του ενόπλου αντιστασιακού αγώνα.

 

Παράλληλα οι αντιστασιακές οργανώσεις άρχισαν να συζητούνται σχέδια σύμφωνα με τα όποια, ή Λαμία, πού βρίσκεται λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Γοργοπόταμο, θα γινόταν κάθε χρόνο, στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, κέντρο πολυποίκιλων αντιστασιακών και άλλων εκδηλώσεων, με συμμετοχή αντιστασιακών αντιπροσωπειών από όλη την Ευρώπη, καλλιτεχνικών συγκροτημάτων, αθλητικών ομάδων κ.α. Υπήρξε σκέψη να καθιερωθεί και ετήσιος, διεθνής, αθλητικός ανώμαλος δρόμος με την επωνυμία «Γοργοπόταμος» και να προταθεί στην Πολιτεία να καθιέρωση και ειδικά μεταλλεία Εθνικής Αντιστάσεως για διάφορες εθνικές, κοινωνικές, παραγωγικές, πνευματικές κλπ. επιδόσεις των Ελλήνων.

 

Στον εορτασμό του 1964 συμμετείχαν  χιλιάδες εκδρομέων. Από μια στιγμή και μετά, τα πλήθη είχαν καταπλημμυρίσει την περιοχή γύρω στην γέφυρα και σε πολλά σημεία παρατηρήθηκε συνωστισμός. Αυτό συνετέλεσε να συμβεί ένα τραγικό απροσδόκητο γεγονός πού θα καθιέρωνε πια το Γοργοπόταμο σαν τόπο όχι μόνον ιστορικής δόξας αλλά και ομαδικού πένθους και εθνικής τραγωδίας. Σε απόσταση 20-30 μέτρα από το κενοτάφιο, αντήχησε έκρηξη. Συνωστισμένοι εκδρομείς είχαν πατήσει νάρκη που ήταν θαμμένη και ξεχασμένη από το ΄Β παγκόσμιο πόλεμο. Δεκατρείς νεκροί και πενήντα έναν τραυματίες ήταν ο απολογισμός. Δημιουργήθηκε σύγχυση και στην αρχή θεωρήθηκε ότι κάποιοι πυροβολούσαν το πλήθος, άλλοι  επιτέθηκαν στους χωροφύλακες νομίζοντας ότι αυτοί πυροβολούσαν, αλλά τελικά επικράτησε σύνεση και αποφευχθήκαν τα χειρότερα. Στο χώρο της έκρηξης σήμερα έχει δημιουργηθεί από τον Δήμο Γοργοποτάμου  Μνημείο τιμής των πεσόντων. Ο εορτασμός του 1964 επανέφερε  μνήμες του εμφυλίου πολέμου καθώς δημιουργήθηκαν υπόνοιες για "σκοτεινές  δυνάμεις" οι οποίες προκάλεσαν την έκρηξη.

 

Οι πεσόντες νεκροί από την Νάρκη ήταν:

 

1) Γιαννακούλης Γεώργιος

2) Δασόπουλος Νικόλαος

3) Καντουράς Νϊκόλαος

4) Κεστίνης Χρήστος

5) Λεμπέσης Κωνσταντίνος

6) Λιακοπούλου Νίκη

7) Μπότη Κωνσταντίνα

8) Μυλωνάς Δημήτριος

9)  Παπαζαχαρίου Ηρωδιών

10)Πολύμερος Απόστολος

11)Ραχιώτη Ασημούλα

12)Τσαρουχάς Κωνσταντίνος

13)Τσιντικίδης Δήμος

 

 

  Ο εορτασμός τα επόμενα έτη συνεχίστηκε μόνο από τις αντιστασιακές οργανώσεις κάτω από το βαρύ κλίμα του  1964.

 

Το 1982 η Ελληνική κυβέρνηση καθιέρωσε ως επίσημο εορτασμό της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης το Γοργοπόταμο και ημερομηνία εορτασμού , αυτήν της ανατίναξης της Γέφυρας.

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

 

Λίγο πριν αρχίσει η εκδήλωση εορτασμού στις 29/11/1964 (Αρχείο Ι.Φ.Α.Ν.Ε)

 

 

 

Ένα από τα θύματα της πολύνεκρης τραγωδίας (Αρχείο Ι.Φ.Α.Ν.Ε)

 

 

 

 

 

 

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ

 

Άρθρο Ριζοσπάστη για τον Εορτασμό του 1982

 

 

 

ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ 1964

 

Αιματηρός Εορτασμός 1964

[ Πηγή: Εκπομπή σαν Σήμερα  ET1]

 

*VIDEO χαμηλής ποιότητος  μόνο μόνο για προσωπική χρήση.

Για οποιαδήποτε άλλη χρήση απευθυνθείτε στην ΕΡΤ

 

 

 

Εφημερίδα "Ελευθερία"  1/12/1964

Η εφημερίδα σε μορφή [pdf]

 

 

 

Εφημερίδα "Ελευθερία"  2/12/1964

 

 

Εφημερίδα "Εμπρός"  5/12/1964

Εφημερίδα "Εμπρός"  19/12/1964

 

Με την τραγωδία του 1964 ασχολήθηκε και

ο Γιάννης Ράγκος στο Βιβλίο του "Η ΝΑΡΚΗ"

 

 

 

 

 

 

<< Επιστροφή