ΤΟ ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΠΑΛΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ

 

Στην Φωτογραφία φαίνετε το σπίτι του Παλαντά κάτω απ' την γέφυρα.

Την φωτογραφία τράβηξε στην κατοχή Γερμανίδα Φωτογράφος.

 

Η οικογένεια Νικου και Ελένης Παλαντά ήταν μια από της σημαντικές οικογένειες της Κοινότητας Αλεποσπίτων και εγκαταστάθηκε στο σπίτι που βρίσκονταν λίγα μέτρα από την γέφυρα του Γοργοποτάμου περί το 1929. Είχαν 4 παιδιά : την Καλλιόπη (Πόπη), τον Μίμη, τον Άγγελο και τον Παναγιώτη.

 

Το 1922 ο Νικόλαος Παλαντάς έστειλε χρήματα από την Αμερική και αγόρασαν γι’ αυτόν μεγάλη ακίνητη περιουσία στον Γοργοπόταμο. Τότε αγόρασε και το οικόπεδο με το μοναδικό σπίτι που ήταν κάτω από την γέφυρα στον Γοργοπόταμο.

 

Το σπίτι ήταν λίγα μόλις μέτρα από την μοναδική πέτρινη γέφυρα στο ποτάμι του Γοργοποτάμου που ένωνε την Λάμία με τα χωριά, Αλεπόσπιτα, Δυο Βουνά, Παύλιανη, Δέλφινο Κουμαρίτσι, Μαυρολιθάρι κλπ.

 

Ο Νίκος Παλαντάς στην συνέχεια εγκαταστάθηκε για λίγο χρονικό διάστημα στην Αυστραλία για να καταλήξει στον Γοργοπόταμο το 1929 όπου έμεινε και τα επόμενα χρόνια της ζωή του. Στον Γοργοπόταμο υπήρχαν τότε πέντε – έξι σπίτια. Δεν υπήρχαν ούτε σχολεία ούτε εκκλησίες παρά μόνο το εργοστάσιο Ασετιλίνης. Ενήργησε λοιπόν και βοήθησε έτσι ώστε να χτιστεί  το Δημοτικό σχολείο στον συνοικισμό του Γοργοποτάμου. Μάλιστα κατά το χτίσιμο του σχολείου συνελήφθη γιατί έκοψε και έφερε κέδρα από την Οίτη για να φτιαχτεί η σκεπή του σχολείου. Το σχολείο λειτούργησε περί τα 1936.

 

Στο σπίτι δίπλα στην γέφυρα  υπήρχε χάνι και ταβέρνα και εκεί ξαπόσταιναν οι ταξιδιώτες που διάβαιναν στα γύρω χωριά, έτρωγαν οι Κρικελιώτες εργάτες του εργοστασίου ασετιλίνης, οι εργάτες και τεχνίτες της σιδηροδρομικής γραμμής και κάθε περαστικός από την περιοχή. Έφτανε δε να καταναλώνει μέχρι και 40 Οκάδες ψωμί ημερησίως, το οποίο τους έστελναν με το τρένο από την Λαμία.

 

Το χάνι φαίνεται όμως ότι λειτουργούσε από τις αρχές του αιώνα, πριν έρθει ο  Παλαντάς στο χωριό από κάποιον Δρόσο. Ήταν το μόνο οίκημα στο χωριό και στην ευρύτερη περιοχή όπου διέθετε «Ηλεκτρικό» απ’ το εργοστάσιο Ασετιλίνης (ήταν το αντάλλαγμα στην οικογένεια για να επιτρέψει να περάσει το ηλεκτρικό δίκτυο του εργοστασίου από το οικόπεδο της). Πολλοί κάτοικοι της Λαμίας έρχονταν με το τρένο για να απολαύσουν τις γεύσεις του, τα δε  «υψηλά ιστάμενα πρόσωπα» της Φθιώτιδας έρχονταν στο χάνι με το ταξί του Κλάρα απ την Λαμία.

 

Η ταβέρνα σταμάτησε να λειτουργεί αμέσως μετά την κήρυξη του Πολέμου από τους Ιταλούς. Το χάνι για τα ζώα συνέχισε να λειτουργεί και κατά την διάρκεια της κατοχής. Απ’ το χάνι πέρασαν αρκετοί σημαντικοί άντρες της εποχής όπως ο Άρης του Ε.Α.Μ , ο Ζέρβας και ο Τσαμαδιάς  του Ε.Δ.Ε.Σ.

 

Το σπίτι, όπως και άλλα σπίτια του χωριού κάηκε ολοσχερώς από τους Αντάρτες το 1947, κατά την διάρκεια του εμφυλίου, την ίδια ημέρα που σκότωσαν και την μάνα της κ. Πόπης, Ελένη Παλαντά. Στην συνέχεια ανακατασκευάστηκε και χρησιμοποιήθηκε μόνο ως Οικία. Το Χάνι στον Πόλεμο.. Δείτε περισσότερα >>

 

Άρθρο από την Εφημερίδα "ΣΚΡΙΠΤ" 9/3/1908 στο οποίο αναφέρετε κωμικοτραγικό γεγονός,

όπου εμπλέκετε ο Δρόσος, ένας εκ των πρώτων ιδιοκτητών του οικήματος

 

 

 

Φωτογραφικό Υλικό

 

.

Οικία Παλαντά σήμερα

 

Αρχική Σελίδα >>