Ο ΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΜΑΣ ΧΩΡΟΣ

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΟΥ ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ

"Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ"

Λίγα λόγια για την

Ιστοσελίδα μας

ΧΡΗΣΙΜΑ

Τοπικά Νέα - ΕΙΔΗΣΕΙΣ  

Πρόγνωση καιρού

Τοπικοί Ραδιοφωνικοί σταθμοί

Συγκοινωνίες  

Εκδρομή στον Γοργοπόταμο

Συνδέσεις - Links

Google Earth View

Πρόγραμμα Ορεινής Άρδευσης

ΤΗΛΕΦΩΝΑ

Πολιτιστικοί Σύλλογοι

Καταλύματα

Ταβέρνες-Εστιατόρια

Καφενεία

Παραδοσιακά Επαγγέλματα

Παραδοσιακά Προϊόντα

Είδη Λαϊκής Τέχνης

Βιομηχανίες - Βιοτεχνίες

Άλλες Επιχ/σεις-ΜΙΝΙ ΜΑΡΚΕΤ

Δραστηριότητες εκτός Χωριού

ΕΡΕΥΝΑ - ΠΗΓΕΣ

Βιβλιογραφία - Πηγές

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Συνέντευξη (RADIO 9)  τις 27/11/2011

Website Status

 

Ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νομού Φθιώτιδας, χτισμένο στους πρόποδες της Οίτης και σε ύψος 35 μ.  μέσα στο πράσινο, τις φυσικές ομορφιές και τα γάργαρα νερά του ποταμού Γοργοποτάμου.  Απέχει  8 χιλιόμετρα από την Λαμία και έχει 450 κατοίκους.

Το Δημοτικό Διαμέρισμα Γοργοποτάμου του ΔΗΜΟΥ ΛΑΜΙΑΣ αποτελείται από δυο οικισμούς. Ο Ανατολικός,  που είναι και ο παλαιότερος,  ήταν η Έδρα της Κοινότητας και ονομάζεται Αλεπόσπιτα και ο Δυτικός που βρίσκεται κάτω απ' την Ιστορική Γέφυρα και γύρω από το ποτάμι του Γοργοποτάμου. Ο Δυτικός συνοικισμός δημιουργήθηκε αργότερα στην γεωγραφική περιοχή της κοινότητας Αλεποσπίτων από κατοίκους κυρίως των γύρω ορεινών χωριών και η ονομασία του ήταν Γοργοπόταμος. Και οι δυο  οικισμοί αποτελούσαν μια ενιαία κοινότητα, την κοινότητα Αλεποσπίτων που αργότερα μετονομάσθηκε σε Κοινότητα Γοργοποτάμου. Η ονομασία « Γοργοπόταμος » οφείλεται στον ομώνυμο ποταμό που κυλάει δίπλα στο χωριό και καταλήγει στον Σπερχειό ποταμό.

Το έτος  1999   με βάση το Νόμο 2539/97 (Πρόγραμμα Καποδίστριας) ο Γοργοπόταμος  μαζί με άλλα δέκα Δημοτικά Διαμερίσματα (Βαρδάτες, Δαμάστα, Δέλφινο, Δυο Βουνά, Ελευθεροχώρι, Ηράκλεια, Κουμαρίτσι, Μοσχοχώρι, Νέο Κρικέλο & Οίτη στο οποίο ανήκε και το χωριό του Σκαμνού), ήταν Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Γοργοποτάμου με έδρα το Δ.Δ Μοσχοχωρίου. Από το  2011 μέχρι σήμερα, με τον Ν 3852 (ΦΕΚ 87/ τ.Α' /2010) - Πρόγραμμα Καλλικράτης -  ο Γοργοπόταμος αποτελεί Δημοτικό Διαμέρισμα της Δημοτικής Ενότητας Γοργοποτάμου του Δήμου Λαμίας.

Πάνω απ' το χωριό βρίσκεται η Ιστορική γέφυρα του Γοργοποτάμου που  ενώνει τις δύο πλαγιές της Οίτης και στην οποία περνά η σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

 Σ' αυτή την γέφυρα γράφτηκε μια από τις ενδοξότερες σελίδες της νεότερης ιστορίας. Την νύχτα της 25 Νοεμβρίου του 1942, οι ενωμένες αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ και του Ε.Δ.Ε.Σ σε συνεργασία με το Αγγλικό  Κλιμάκιο του  Συνταγματάρχη Μάγερ, ανατίναξαν την γέφυρα προκαλώντας μεγάλη καθυστέρηση στην διέλευση των Γερμανών που πίεζαν τους συμμάχους στην Αφρική.

 Η Ελληνική κυβέρνηση το 1982 καθιέρωσε ως επίσημο εορτασμό της Ελληνικής Εθνικής Αντίστασης το Γοργοπόταμο και ημερομηνία εορτασμού , αυτήν της ανατίναξης της Γέφυρας . Δείτε περισσότερα >>

 

 

 

 

Αναλυτική Πρόγνωση καιρού / Πρόγνωση 7 & 15 ημερών

 

Website υπό την Αιγίδα του :  ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ "Ο ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ"

 

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ : Κώστας Δ. Ζαγγογιάννης

Επιμέλεια - Κατασκευή - Συλλογή Υλικού: Κώστας Δ. Ζαγγογιάννης

Πνευματικά Δικαιώματα : Κώστας Δ. Ζαγγογιάννης

 

**   Ευχαριστούμε όλους τους Χωριανούς και φίλους για 

το φωτογραφικό και άλλο  Υλικό που μας διαθέσανε    **

 

 

<< Κεντρική Σελίδα >>